De geschiedenis van de kerstboom; goed om te weten én misschien om te onthouden.

De voormalige predikante van de Hervormde Gemeente te Olst, ds. Holtrop woonde nabij kasteel Groot Hoenlo vanaf ongeveer 1960, tot begin jaren 80. Ze had nauwe contacten met de eigenaar van het kasteel. Ook waren hij en zijn familie actief betrokken bij de kerk. De rugleuning van voorste bank rechts bij de oude zijuitgang van de Dorpskerk herinneren ons aan deze vervlogen tijden.

De predikant vroeg aan de landgoedeigenaar om jaarlijks een kerstboom te leveren. De landgoedeigenaar zorgde ervoor dat aan twee toenmalige pachters werd gevraagd/opgedragen, 1 x per jaar een mooie fijnspar op aanwijzing van de boswachter te vellen en naar de kerk te vervoeren. De boom werd geschonken door de landgoedeigenaar en het vellen en het vervoer werd pro Deo gedaan tot op de dag van vandaag.

Groot Hoenlo maakte deel uit van Landgoed Het Nijendal, dat globaal is gelegen tussen de Boxbergerweg, de Lange Dijk, de Diepenveenseweg, de Koekoeksweg en de Eikelhofweg.
Eind jaren tachtig werd het overgrote deel van het Nijendal verkocht aan Staatsbosbeheer. Deze natuurorganisatie was er wel wat aangelegen om de verhoudingen goed te houden en deze traditie voort te zetten. Ondergetekende meldt zich jaarlijks bij de terreinbeheerder om weer een boom te mogen vellen, uit een doorgegroeid kerstbomenperceel, op het Nijendal.

Aangezien wij tegenwoordig veel landerijen in gebruik hebben gekregen van Staatsbosbeheer en deze op natuurlijke wijze exploiteren zijn wij de huidige pachter.

Eén van de toenmalige pachters (Gerrit Willems, thans woonachtig in Wijhe) assisteert mij elk jaar hierbij, tot ons beider genoegen.
Ook dit jaar wordt de “groene lichtdrager “ op deze wijze aangeleverd.

Herman Menkveld

Zondagsdienst met Viering Heilig Avondmaal