PKN
Protestantse Gemeente te Olst
 
Fotoalbum Kerkendag Klein Salland op 15 april te Olst.

Op zondag 15 april 2018 werd de derde Kerkendag Klein Salland gehouden. Deze dag werd gehouden in en rondom de kerk van Olst.

(c) De foto's zijn gemaakt door Arend-Jan Loozeman en Hette Koopmans.

Bekijk alle foto's
 
Fotoalbum vrijwilligersmiddag 13 januari 2018

Het werd een gezellige middag...

Een groep van ruim 40 personen gaven zaterdag 13 januari jl. gehoor om aanwezig te zijn bij een ‘dank-je-wel-middag’ voor vrijwilligers van de kerk in het voormalig klooster Sion. In twee groepen maakten we kennis met het oude en het nieuwe Sion. Nadat de kleine groep overgebleven monniken vorig jaar naar Schiermonnikoog vertrokken waren is er een nieuwe oecumenische groep ontstaan die zich ‘Nieuw Sion’ noemt en enthousiast van start is gegaan. 

Twee vrijwilligers leidden ons rond door de bijzondere gebouwen en tuinen. Er was veel te zien en te horen. De oude traditie om stilzwijgend door de kloostergangen te gaan schiep een sfeer van weleer toen de broeders nog dagelijks brevierden en er absolute rust in het klooster heerste. Alleen tijdens de lof en de aanbidding mochten de broeders, die immers zwijgplicht hadden, in psalmen en lofliederen de eer aan God brengen. De katholieke monniken zongen ingetogen naar binnen in tegenstelling tot de protestanten die luider en naar buiten zongen. Dat zeven keer per dag, de hele week, het hele jaar door om de lofzang gaande te houden! 

Onder leiding van het nieuwe oecumenische bestuur worden nu allerlei initiatieven ontplooid om op deze gewijde plaats het Nieuw Sion gestalte te geven. Je kunt bijvoorbeeld zelf een paar dagen de rust en stilte voor persoonlijke retraite zoeken, een soort ‘geestelijke’ vakantie houden, dichtbij in Diepenveen! Er is zelfs gelegenheid om de oude kluis van de kluizenaar te huren om het monastieke daar te beleven. Vooral door groepen wordt van allerlei mogelijke gelegenheden gebruik gemaakt.

Het tweede deel van de middag/avond bestond uit het dank-je-wel-zeggen. Of je nu veel of wat minder voor de kerk deed, ieder aanwezige werd in het zonnetje gezet en kon iets over zijn of haar bijdrage(n) vertellen. Ieder kreeg een aardigheidje van de zaak in de vorm van een potje ‘gemeentejam’. Deze is trouwens ook te koop in De Bastiaan. 

Zo hoorden we iets van elkaars betrokkenheid bij het gemeentewerk. En dat is veel, ja best veel! Of je nu veel of minder kunt doen aan vrijwilligerswerk in de gemeente, er rust zegen op in de vorm van saamhorigheid. Dat proef je ook als nieuwkomer in Olst, bijvoorbeeld in het je welkom weten in de kerk. Als je zo luistert en kijkt naar de inzet en de verbondenheid hoor je dat het hart van de gemeente op de goede plaats klopt!

Al met al een gezellige en leerzame middag. Voor wie deelnam was er een echte Sallandse broodmaaltijd ter afsluiting, bediend door de vrijwillig aangewezen jongeren. Een goed initiatief om elkaar bescheiden en beter te leren kennen.

Het werd een gezellige middag! 
Marc Heule
 

Bekijk alle foto's
 
NLDOET op 10 maart 2017 - niet dóór, maar vóór de kerk.      

Op vrijdag 10 maart waren er veel jonge mensen (17) bezig rond de kerk. Dat waren Olster leerlingen van De Capellenborg in Wijhe. Zij wasten de ramen, maakten de grote kerkdeuren schoon, krabde het gras en mos weg tussen het Symbool voor Gelijkheid, Gerechtigheid en Solidariteit, zuiverden de omgeving van de afvalcontainer achter De Bastiaan en kuisten het Kerkplein. In de kerk werd er serieus stof gezogen en op de preekstoel troffen we een leerling aan met pet op. Heel intensief zorgde hij ervoor dat de koster geen stofje meer tegenkwam.
In een vrij ontspannen sfeer werd er gewerkt. Zich haasten werd niet verlangd en als men wat wilde gebruiken, dan kon dat in De Bastiaan.
Het resultaat van hun inspanningen was goed te zien! 
Cees Vonk

Bekijk alle foto's
 
Kerkendag Klein Salland 23 april 2016 te Wesepe

Op zaterdag 23 april 2016 was tweede Kerkendag Klein Salland. Deze dag werd gehouden in en rondom de kerk te Wesepe.
 

Bekijk alle foto's
 
1e Kerkendag Klein Salland op 25 oktober 2014

Afgelopen zaterdag 25 oktober was de eerste Kerkendag Klein Salland. Deze dag werd gehouden in en rondom de Nicolaaskerk in Wijhe.Van deze dag zijn foto’s gemaakt door Hette Koopmans.

Klik hier voor een impressie wat Rambakkie Djembe heeft van deze dag gemaakt heeft.

 

Bekijk alle foto's
 
PVG 'De Rank' - Gebruiken van stro vroeger en nu

Op 3 december 2014 was er een avond met mevrouw Meta Leefkens, strokunstenaar uit Wijhe. Ze liet ons allerlei oude voorwerpen zien van stro. Manden, schalen, kleine sieraden, kerstversieringen en vertelde over de tradities hierbij.
Na de pauze ging iedereen zelf aan de slag om een engeltje te maken. Wie nog meer van haar werk wil zien, kan een keer tijdens de kunstroute een bezoek brengen aan haar atelier aan de Kerkstraat in Wijhe.

Bekijk alle foto's
 
PVG 'De Rank' - Kronen poetsen op 8 december

Op 8 december 2014 is met een kleine groep mensen de kronen in de Dorpskerk gepoetst.
Bedankt dames en 2 (!) heren voor al jullie werk. Nu hebben we in de kerstnachtdienst weer een kerk met blinkende kronen.

Bekijk alle foto's
 
Startzondag op 14 september 2014 met een Zingworkshop

Op zondag 14 september 2014 was er de Startzondag. Het programma na de zonsdagdienst was een Zingworkshop. Deze werd gegeven door Hennie Zuiderwijk, dirigent van de koren Ardente en Nobiz.
De aanwezige gemeenteleden kregen de beginselen van het zingen voorgeschoteld. Hierbij kregen velen door dat het solo-zingen anders is dan gezamenlijk zingen, laat staan dat gezamenlijk zingen ook oefening vergt. Er werd geoefend met ademhalingstechnieken, stemverheffingen en coördinatie tussen zingen met handbewegingen. In een uur tijd konden de aanwezigen, beginnend met het zingen van klanken, een mooi lied zingen. Dit van Claudia de Breij, genaamd “Mag ik dan bij jou”. Klik hier om het originele lied te horen.

Klik op "Bekijk alle foto's" om foto's van deze Zingworkshop te bekijken.

Bekijk alle foto's
 
Overhandiging opbrengst voorjaarcollecte aan 'Help onderwijs Papua'

27-5-2014

Op zaterdag 5 april is tijdens feestelijk moment een cheque overhandigd aan Martijn en Anne-Marie van Driel. De cheque vertegenwoordigde de opbrengst van de voorjaarcollecte 2014 en is bestemd voor het project ‘Help Onderwijs Papua.’

Bekijk alle foto's
 
Klokwijzers worden weer teruggeplaatst, 1 november 2013

Bekijk alle foto's
 
Pannenkoekendag 2013

Bekijk alle foto's
 
Pelgrimstocht 2013

Bekijk alle foto's
 
Rommelmarkt 2013

Bekijk alle foto's
 
Afscheid van ds. J. Wiegers

Bekijk alle foto's
 
8 September 2012; Jam, Chutney, Pompoen en Open Monumentendag

Bekijk alle foto's
 
Pelgrimstocht 2012

Bekijk alle foto's
 
Rommelmarkt 2012 - Het opbouwen

Bekijk alle foto's
 
Rommelmarkt 2012 - De rommelmarkt

Bekijk alle foto's
 
ZWO 40 dagentijd 2011

Bekijk alle foto's
 
Foto's van de Dorpskerk en De Bastiaan

Bekijk alle foto's
 
De wereld schreeuwt om uw helpende handen

Bekijk alle foto's
 


 
 

Zondagsdienst
datum en tijdstip 21-10-2018 om 10:00 uur
meer details

Inloopcentrum in de Bastiaan
datum en tijdstip 22-10-2018 om 10:00
meer details

Gespreksgroep 60-plus o.l.v. ds. Marc Heule
datum en tijdstip 26-10-2018 om 10.00 uur
meer details

 
Vorming- en Toerusting 2018-2019

Link naar de folder met activiteiten en cursussen seizoen 2018-2019
 
Schilderij gedachtenishoek: Alles heeft zijn tijd

Wilto Kampinga heeft, in overleg met een daartoe in het leven geroepen groepje, een schilderij gemaakt dat sinds 11 september 2016 achter in de kerk hangt.  meer
 
Rommelmarkt B.O.D.
Elke zaterdag Boskamp 47
open van 10 tot 16 uur
Opbrengsten t.b.v. Stichting Behoud Olster Dorpskerk
Voor het ophalen van goederen tel. 0570-563707
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.