Help kwetsbare kinderen in Kenia

Dat is de titel van het nieuwe project van de ZWO-commissie. In het juli/augustus nummer van de Kerkwijzer in 2015 werd dit project al aangekondigd. Kerk in Actie (KIA) steunt dit project. Wij hopen samen met U ook een steentje hieraan bij te dragen. Onder toezicht van KIA werken in West Kenia 3 hulporganisaties t.w.:
RAPADO = bestrijding-voorlichting over HIV/Aids
ADC         = African Divine Church
KAACR    = Kinder-rechtenorganisatie

De organisatie KAACR houdt zich bezig met veel diaconale projecten. Waaronder vooral de strijd tegen kinder-/vrouwenbesnijdenis. In de regio Kuria is het al jarenlang een culturele gewoonte om tijdens de eerste dagen van de kerstvakantie meisjes van 9 tot 15 jaar te besnijden. Hoewel deze praktijken verboden zijn, komt het nog veel voor.
Dorpelingen nemen de meisjes mee diep het bos in. Daar wordt met grote snelheid van alle meisjes de clitoris verwijderd. Dit gebeurt met hetzelfde scheermesje.
Na zo’n besnijdenis is de jeugd voorbij. De mensen beschouwen hen als volwassenen en moeten ze snel trouwen en kinderen krijgen. Naar onderwijs kunnen ze fluiten, ze moeten voor man en kinderen zorgen.
De organisatie KAACR bestrijdt deze verminking van meisjes en probeert ze hun school te laten afmaken. Op school maakt KAACR met hulp van rolmodellen het onderwerp bespreekbaar.
Florence Robi Maisori is zo’n rolmodel.
Haar vader was christen. Hij beriep zich op de bijbel waarin staat dat Sara ook niet werd besneden. Hij was er dan ook tegen om Robi te laten besnijden. Tegen háár wil in, want alle meisjes werden immers besneden. Een “spell”(toverspreuk of vloek) werd over haar uitgesproken, omdat zij niet deel nam aan de besnijdenis. Een moeilijk leven volgde. Ze werd met de nek aangekeken en moest vernederingen ondergaan van haar dorpsgenoten. Ook haar zusjes werden niet besneden.
Ze volgde de opleiding tot onderwijzeres en ging haar ouders, haar broers en zusjes ook les geven. In haar omgeving begon er iets te veranderen. Sommige mensen, inclusief degenen die haar angstig hadden gemaakt, begonnen de zaak anders te bekijken. Ze hadden gedacht dat Robi wel zou sterven vanwege het feit dat ze niet aan het besnijdenisritueel had deelgenomen. Ouders benaderden Robi heimelijk en vroegen haar om hun dochters te overtuigen zich ook niet te laten besnijden.
Robi trouwde. Tegen de wil van de schoonouders, omdat ze in onbesneden staat was, maar haar verloofde hield voet bij stuk en zei dat Robi de juiste vrouw voor hem was. Ze kregen 4 kinderen. Robi’s manier van leven vernietigde de mythe van het Kuriavolk, dat meisjes die niet besneden waren, geen kinderen zouden kunnen krijgen.

Robi zegt, dat nu de grootste obstakels in de anti-besnijdeniscampagne zijn: middelen (met name geld), gebrek aan tijd en de invloed van de dorpsoudsten. Zij ondersteunen nog steeds de besnijdenispraktijken en oefenen druk uit op de dorpelingen om hun dochters te laten besnijden. Robi zegt, dat ze merkt dat de grootste successen worden geboekt met behulp van de scholen en de kerken. Ze gaat ook naar plaatsen waar openbare vergaderingen worden gehouden. Politici durven zich in het openbaar niet uit te spreken tegen besnijdenis, bang om stemmen te verliezen bij verkiezingen. Robi is nu directrice van een meisjesschool in Taranganya. 38 Jaar geleden zei zij nee tegen de besnijdenis; zij is nu rolmodel voor meisjes in West-Kenia.

Voorbede

Heer, wij bidden U voor de meisjes die slachtoffer zijn geworden en voor de organisaties die hulp bieden aan deze kwetsbare kinderen in West Kenia.

Heer, wij bidden U ook voor 8 miljoen mensen in Ethiopie die lijden onder de droogte. Terwijl wij eindeloos praten over klimaatverandering en hoe wij ons aandeel in de CO-2 uitstoot kunnen terugdringen, worstelen miljoenen mensen al dagelijks met de gevolgen.

Goede God, geef hen troost in hun zware leven. Geef hen de mogelijkheden om de droogte te bestrijden en een beter leven op te bouwen. Help ons om zuiniger om te gaan met de aarde en verder gaande klimaatverandering te voorkomen. Geef de regeringsleiders kracht en moed om de afspraken die gemaakt zijn in Parijs om te zetten in goede maatregelen en help ons om die maatregelen dan ook uit te voeren.

Namens de ZWO-commissie,
Gerda Vonk

datum en tijdstip 03-04-2020 om 13:30 uur

Kerk open voor stil gebed
datum en tijdstip 08-04-2020 om 19:00

Paaszondag: gelegenheid een kaars aan te steken
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10:00

Symbolisch bloemschikken 40-dagentijd 2020

Klik hier voor het symbolisch bloemschikken in de 40-dagentijd 2020

Zorgeloos genieten tijdens begeleide vakantie

Als u graag op vakantie wilt in Nederland maar ertegenop ziet om de vakantie zelf te regelen, kunt u kiezen voor een van de 76 vakanties van Hetvakantiebureau.nl.

Vorming en Toerusting 2019-2020

Link naar de brochure met activiteiten en cursussen seizoen 2019-2020