Liturgisch bloemschikken in de 40-dagentijd 2017 Liturgisch bloemschikken in de 40-dagentijd 2017
Het thema is dit jaar: Sta in je kracht

In deze veertigdagentijd horen we hoe Jezus zijn weg gaat vanuit de kracht van Gods liefde. Gekozen is voor de berg als symbool van die liefde en kracht. In de taal van de Bijbel is de berg de plaats van ontmoeting met God. In de schikking is een berg gevormd van drie schijven van een boom. De jaarringen geven de groeikracht aan, de scheuren de kwetsbaarheid. Alle horen bij het leven vanuit Gods krachtige liefde.

Zondag 5 maart, 1e zondag in de veertigdagentijd

Op deze eerste zondag van de veertigdagentijd horen we over verleiding en verzoeking. Als symbool van verleiding zien we de prachtige gele gloriosa – zij schittert boven de stenen en het zand van de woestijn.

Sta in je kracht
Jezus laat zich niet verleiden
door de glans en schittering die hem getoond worden
Sterker dan alle machten is de kracht van Gods liefde
Sta in die kracht

Zondag 12 maart, 2e zondag in de veertigdagentijd

Op de tweede zondag van de veertigdagentijd zijn er ontmoetingen op de berg. Mozes ontvangt de tien leefregels. Jezus gaat met drie van zijn leerlingen de berg op. Op de berg is er een bijzondere ervaring en ontmoeting die ze vast willen houden. In de schikking zien we de witte amaryllis als beeld daarvan. De paarse bloemen staan voor bezinning. Wat er gezien is op de berg is niet vast te houden, maar wel mee te nemen in het denken en doen.

Sta in je kracht
Met regels ten leven en hemels licht
dat er soms zomaar even kan zijn
herinnering die blijft en vreugde geeft
Sta in die kracht​

Zondag 19 maart, 3e zondag in de veertigdagentijd

Op deze derde zondag horen we over een Samaritaanse vrouw bij de Jacobsbron. In haar ontmoeting met Jezus vindt zij het levende water. In de schikking zien we het water waaruit het groen van het doorgaande leven opkomt. De kronkelende takken vertellen over het leven dat niet recht verloopt. De zeven rozen staan voor de volheid van de liefde die Jezus geeft. Nieuw leven dat vrucht geeft.

Sta in je kracht
Neem van het levende water dat geboden wordt
Levenskracht gegeven uit liefde
die opricht om te staan in je kracht

Zondag 26 maart, 4e zondag in de veertigdagentijd

Het is vandaag de vierde zondag van de veertigdagentijd. Het licht van Pasen schijnt door het donker heen en dat zien we aan de roze kleur. De ronde gevlochten vorm rond de bloemen geeft onze vooroordelen weer die ons het zicht kunnen ontnemen. Jezus opent ogen om te kunnen zien.

Sta in je kracht
Laat je aanraken door Jezus’ liefde
die vooroordelen afbreekt
Zie met de ogen van het hart
dat geeft kracht

Zondag 2 april, 5e zondag in de veertigdagentijd

Op deze vijfde zondag van de veertigdagentijd horen we van Ezechiël over het visioen van de dorre doodsbeenderen. Johannes vertelt over de zieke Lazarus. In de schikking zien we bloemen tussen de dorre takken die gestoken zijn vanuit verschillende windrichtingen. Gods Geest blaast leven in wat dor en doods lijkt.

Zie hoe wat dor is
tot leven komt
wat dood lijkt
Sta op
Gods
levensgeest
blaast kracht in

Zondag 9 april, 6e zondag in de veertigdagentijd

Op de zesde zondag van de veertigdagentijd horen we traditiegetrouw over de intocht van Jezus in Jeruzalem. In de schikking ligt een gekleurde doek. Deze verwijst naar de verschillende mensen die staan te juichen langs de weg. De zachte bolletjes mos geven de zachte krachten weer. De rode viooltjes vertellen over nederigheid.

Jezus rijdt Jeruzalem binnen
Niet hoog te paard maar op een ezel
Nederig
Barmhartig
Liefdevol
Dat zijn koninklijke krachten
Gods kracht​

Zondag 16 april PASEN

Op deze paasmorgen zien we een tuin vol witte bloemen. We mogen deelgenoot worden van de kracht van de Opgestane Heer. Zijn licht en Liefde, zijn opstandingskracht, mag onze kracht worden.

Gods kracht
breekt door het donker van de dood heen
licht raakt ons aan
Kom, sta op