Van het ZWO Februari 2012

Het volgen van een cursus.
Van het ZWO Februari 2012

Kerk in Actie ondersteunt in Birma het werk van The Christian Leprosy Mission (TCLM). Deze organisatie beperkt zich niet alleen tot hulp aan leprapatiënten, maar biedt hulp aan gehandicapten in het algemeen. Met als doel dat kinderen en volwassenen door middel van goede gezondheidszorg en scholing minder kwetsbaar worden. Door goede scholing leren zij wat de mogelijkheden zijn om, met hun beperking, in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Er wordt een verscheidenheid aan cursussen aangeboden: vaktrainingen voor landbouw, het houden van dieren en kleine bedrijfjes aan huis. Mensen met lepra of andere handicap volgden bv. een cursus financieel management. In het rapport dat onlangs is uitgebracht over het werk van TCLM in Birma, kunnen wij lezen dat mensen opbloeien, hun zelfvertrouwen terug krijgen en zich weer volwaardig lid van de maatschappij voelen nu zij niet langer afhankelijk zijn van familie of vrienden. Om inzicht te krijgen in hun eigen mogelijkheden worden er bv. zelfhulptrainingen gegeven door medewerkers van TCLM voor gehandicapten.

In de praktijk is het niet gemakkelijk voor een arme gemeenschap, laat staan een groep met gehandicapte mensen, om een zelfhulpgroep op te starten. Gelukkig kunnen zij bij medewerkers van het TCLM voor gehandicapten in hun regio om hulp vragen. Het grootste probleem om een zelfhulpgroep te vormen is het sparen van geld wanneer mensen schulden hebben. Toen bv. in Twante de mogelijke deelnemers aan een zelfhulpgroep vertelden dat het zo moeilijk was om geld te sparen, stelden de medewerkers van het TCLM het volgende voor: “Spaar een handvol rijst uit de dagelijkse consumptie.“ De gezamenlijk opgespaarde rijst wordt tijdens de wekelijkse bijeenkomst verkocht aan een willekeurig lid van de groep die het wil kopen. Hierdoor werd de essentie van sparen duidelijk. Zo verdient de zelfhulpgroep spaargeld. Hierna vroegen de medewerkers wat hun dagelijkse uitgaven waren en zij adviseerden de groep om daar een lijst van te maken. Door deze te sorteren op noodzakelijk en niet noodzakelijk, zagen de groepsleden welke uitgaven nodig en welke niet beslist noodzakelijk waren. De volgende vraag was of zij konden besparen op niet noodzakelijke uitgaven. Het werd hen toen duidelijk hoe ze geld konden besparen op uitgaven zoals sigaren en betelnoten. Met de hulp van de medewerkers van het TCLM zijn er in Twante nu twee zelfhulpgroepen van mensen met een handicap en hun familieleden. De dorpsgemeenschap zag hoe goed het concept en de activiteiten van de zelfhulpgroep van de mensen met een handicap waren. Zij hebben nog een zelfhulpgroep opgericht. Zodat er nu drie zelfhulpgroepen zijn in het gebied Twante.

En met het gespaarde geld kan een bedrijfje worden opgestart: biologische landbouw, groente en fruit verkopen, vaktraining in naaien, elektronica, kappersvak, ed. Of er kan een lening worden aangevraagd bij Microkrediet. Want samen zorgt men ervoor dat de schuld kan worden afgelost.

Zondag 11 maart.

De heer Chiel Roelands, werkzaam bij de Interkerkelijke Coördinatie Commissie Ontwikkelingssamenwerking (ICCO), wil ons graag vertellen over zijn ervaringen met projecten voor gehandicapten in Birma. Vorig jaar juni was hij voor het laatst in Birma. Tijdens de kerkdienst op 11 maart zal hij er heel kort iets over vertellen. Na de kerkdienst bent u van harte welkom in De Bastiaan, waar de heer Roelands een presentatie zal geven over wat het betekent om gehandicapt te zijn in Birma en over de wilskracht van gehandicapten om te slagen in het leven. Hoe kan The Christian Leprosy Mission daarbij helpen?
Koffie/thee en limonade staan voor u klaar.
U komt toch ook?

Voorjaarscollecte 12 maart t/m 17 maart.

Op woensdag 14 maart is het Biddag voor Gewas en Arbeid en in deze week houdt de Diakonie de voorjaarscollecte. De opbrengst is bestemd voor het 40-dagentijdproject van de ZWO-commissie, “eigen inkomsten voor gehandicapten in Birma”. Wij bevelen de collecte van harte bij u aan. Klik hier om de folder bij de collecte te bekijken

Spaardoosjes voor de kinderen.

Op zondag 26 februari werden spaardoosjes uitgedeeld aan de kinderen. Ook op zondag 4 maart kunnen kinderen nog een spaardoosje meenemen. In een begeleidend briefje wordt verteld over het jongetje San in Birma, dat spastisch is. Wij hopen dat zij mee willen sparen om gehandicapte kinderen zoals San een kans te geven op goede gezondheidszorg en onderwijs. Natuurlijk mag iedereen die via een spaardoosje mee wil doen aan het 40-dagentijdproject een doosje meenemen.
Op zondag 8 april en zondag 15 april kunnen de spaardoosjes weer worden ingeleverd.
Alvast heel hartelijk bedankt.

Activiteiten in de 40-dagentijd.

• 26 februari en 4 maart: uitdelen spaardoosjes;
  • 11 maart: aandacht in en na de kerkdienst voor ons project. Chiel Roelands (ICCO) zal u meer vertellen over projecten van TCLM voor gehandicapten in Birma;
  • 12 maart t/m 17 maart: voorjaarscollecte;
  • 14 maart Biddag: collecte voor het 40-dagentijdproject;
  • 15 maart: Gemeentemaaltijd ”Samen aan tafel“ met aandacht voor ons project;
  • 8 april Pasen en zondag 15 april: inleveren van de spaardoosje.

Namens de Diaconie en de ZWO-commissie, Kienie Ebbers

Internetdienst Wijhe - Pinksteren
datum en tijdstip 31-05-2020 om 9:30 uur

Kerk open voor stil gebed
datum en tijdstip 03-06-2020 om 19:00

Zorgeloos genieten tijdens begeleide vakantie

Als u graag op vakantie wilt in Nederland maar ertegenop ziet om de vakantie zelf te regelen, kunt u kiezen voor een van de 76 vakanties van Hetvakantiebureau.nl.

Vorming en Toerusting 2019-2020

Link naar de brochure met activiteiten en cursussen seizoen 2019-2020