Van het ZWO Februari 2013

Delhi Brotherhood Society; project voor de 40-dagen tijd 2013
Van het ZWO Februari 2013
Project 40-dagentijd 2013:
“Nachtopvang straatkinderen in Delhi”
Op woensdag 13 februari, Aswoensdag, begint de 40-dagentijd. In deze periode wil de ZWO-commissie aandacht besteden aan één van de projecten voor straatkinderen van de Delhi Brotherhood Society (DBS). Broeder Monodeep Daniel (hij was al een paar keer in Olst) heeft op ons verzoek een toelichting en een begroting gestuurd voor de nachtopvang van straatkinderen in de leeftijd van 10-15 jaar. Voor € 2.500,- kan de DBS 30 straatkinderen in Delhi één jaar lang onderdak en medische zorg bieden, voeden, kleden. Verder kan er een toezichthouder betaald worden.
De nachtopvang staat onder supervisie van broeder Raju George, een lid van de DBS. Hij wordt geassisteerd door een toezichthouder, die tevens nachtwaker is en contact houdt met de kinderen, zowel in de nachtopvang als op de plekken van hun dagelijks werk.
De kinderen komen rond zes uur ’s avonds naar de nachtopvang. Nadat zij hun kleren en zichzelf hebben gewassen praten zij in een kringgesprek over hun belevenissen van die dag. Zij kunnen hun problemen ter sprake brengen en proberen er een oplossing voor te vinden.
Om half negen krijgen zij een maaltijd die de kinderen onder begeleiding hebben gekookt. Het doel is om de kinderen te leren zelf voor hun dagelijkse levensonderhoud te zorgen. Na het eten is er tijd voor ontspanning. Zij kunnen tv kijken of een spelletje doen. Als de kinderen om half tien gaan slapen zijn zij vaak zo moe van het werk overdag, dat zij meestal goed slapen. Om zeven uur ’s morgens staan de kinderen op, maken schoon. Na het ontbijt vertrekken zij voor de rest van de dag om te gaan werken als o.a. schoenpoetser of vuilnisophaler.
“De DBS wil het straatkinderen in Delhi mogelijk maken om te overleven; hen bescherming, ontwikkeling en deelname aan het normale leven aanbieden. Zij wil straatkinderen de kans geven om hun leven zodanig te veranderen dat zij zelfstandige, productieve en verantwoordelijke staatsburgers worden“.

Spaardoosjes voor de kinderen
Op zondag 17 februari as. worden spaar-doosjes uitgereikt aan de kinderen. Zo kunnen zij ook betrokken worden bij het project voor de straatkinderen in Delhi. Op hun in-formatiebriefje staat een verhaaltje over Sameer, die van huis weg liep, straatkind werd en bij de nachtopvang van de Delhi Brotherhood Society terecht kwam. Hij gaat nu naar school.
De spaardoosjes kunnen worden ingeleverd op zondag 31 maart en zondag 7 april.

Gemeentemaaltijd “Samen aan tafel“ op donderdag 21 februari as.
Tijdens de gemeentemaaltijd “Samen aan tafel“ zullen wij aandacht besteden aan het 40-dagentijdproject: “Nachtopvang straatkinderen in Delhi”. Thea en Jaap Wiegers zijn de dag ervoor teruggekomen uit Delhi en willen ons dan even bijpraten. Op het menu staan Indiase gerechten. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Zondag 3 maart as.
Dit is een datum om alvast te noteren. Na de kerkdienst zullen Thea en Jaap Wiegers ons verslag doen van hun reis naar Delhi, naar de Delhi Brotherhood Society. U bent dan ook weer van harte welkom in De Bastiaan om onder het genot van een kop koffie, thee of glas limonade te luisteren naar hun ervaringen van de drie weken die zij bij de Delhi Brotherhood Society hebben doorgebracht.
De Delhi Brotherhood Society heeft een eigen website, waar u meer informatie over hun werk kunt vinden: delhibrotherhood.org

Voorbede
In de 40-dagentijd vragen wij uw voorbede voor de straatkinderen in Delhi en voor het werk van de Delhi Brotherhood Society.

Voorjaarscollecte
In de week van Biddag voor Gewas en Arbeid, 11 t/m 15 maart wil de Diaconie de voorjaarscollecte houden en de opbrengst zal zijn voor het project “nachtopvang van straatkinderen in Delhi”.

Intercultureel Bijbellezen
Op dinsdag 22 januari is de Bijbelleesgroep Olst-Wijhe bijeen geweest om het verslag te bespreken van de bijbelleesgroep Dalit Chintan Baithak uit Delhi. Beide groepen hebben gesproken over Micha 6 vers 1 -8. Het is duidelijk dat de groep uit Delhi elk Bijbelvers heeft bekeken vanuit hun positie als Dalit. Vanuit het perspectief van de Dalits zijn de discriminerende praktijken van het kaste-systeem vergelijkbaar met de kwellingen door de Israëlitische leiders. In vers 8 lezen wij: “Er is jou mens gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God”. De profeet Micha roept het volk op moreel te zijn, niet cultisch. De gedachte in het Hindoeïsme dat zonden teniet gedaan kunnen worden door rituelen uit te voeren en te offeren aan de goden is onaanvaardbaar voor de christelijke Dalits.

“Eigen inkomsten gehandicapten in Birma”
Inge Landman, gemeenteadviseur van Kerk in Actie interactief, maakt ons attent op het tv programma “Geloven op 2” van de EO. Op de donderdagen 24 en 31 januari, 7 en 14 februari om 17.00 uur besteedt de EO aandacht aan het thema “Eigen inkomsten ge-handicapten in Birma”. U herinnert zich misschien nog dat wij vorig jaar in de 40-dagentijd uw aandacht hebben gevraagd voor dit project. Als u dit leest zijn de eerste twee uitzendingen al geweest. Maar u kunt via www.uitzendinggemist.nl de afleveringen nog wel bekijken.

Namens de ZWO-commissie, Kienie Ebbers

datum en tijdstip 23-09-2019 om 10:00