Van het ZWO juni 2012 Van het ZWO juni 2012

Kornelis Mohi, een evangelist uit Papua
Eind april kwam uit Papua het bericht dat Kornelis Mohi was overleden. U zult hem niet kennen, ik ook niet. Een Duitse predikant die het overlijdensbericht rondstuurde kende hem wel en vertelde het één en ander over zijn le-ven.
Kornelis Mohi was evangelist. Hij was de eni-ge in zijn generatie van wie de exacte ge-boortedatum bekend was, n.l. 24 maart 1945. Zijn moeder had hem verteld dat hij geboren was een dag nadat een Amerikaans militair vliegtuig vlakbij zijn dorp was neergestort. En die datum kon via de Amerikaanse ambassa-de achterhaald worden.
Hij was 16 jaar toen de eerste zendelingen, een Duitse predikant en een Nederlandse arts, in zijn dorp aankwamen. Zij werden door de bevolking vriendelijk ontvangen. Toen in zijn dorp een school geopend werd behoor-den Kornelis en twee van zijn vrienden tot de eerste leerlingen. Met z’n drieën werden ze de ‘kerkvaders’ van dat dorp. Bij de viering van het 25 jarig jubileum van de komst van het Evangelie in het dorp werd een monu-ment onthuld. Daarop worden ze gesymboli-seerd door drie pilaren die een kruis dragen.
In de beginjaren was er nog veel verzet tegen het Evangelie, gedeeltelijk werden de men-sen in het gebied daartoe ook van buiten op-gestookt. In 1971 werd de situatie voor de toenmalige evangelist wel zeer bedreigend. Tegenstanders waren van plan hem te do-den. Kornelis Mohi slaagde er in een brief van de bedreigde evangelist, in zijn penisko-ker verstopt (!), over te brengen naar een na-bijgelegen zendingspost. Van daaruit kon de hulp van de politie ingeroepen worden. Die kwam net op tijd om de aanval af te slaan.

In 1972, hij was toen 27 jaar, volgde hij met zijn jonge vrouw een cursus voor evangelist. Na afloop daarvan werd hij geplaatst in een afgelegen dorp. Je mag daar grote bewonde-ring voor hebben: alleen met zijn gezin in een vreemde omgeving, ver van zendingsposten, en vooral: ver van zijn eigen familie en stam. Daarna heeft hij nog verschillende gemeen-ten gediend. Overal was hij geliefd vanwege zijn vriendelijke en openhartige manier van omgang. Hij was bescheiden en volstrekt on-baatzuchtig. Ik moet bij hem denken aan wat Paulus aan Timotheüs schrijft in hoofdstuk 6 : 11: “Streef naar rechtvaardigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedig-heid.”
In de jaren 80 werd hij één van de belangrijk-ste medewerkers bij de vertaling van het Nieuwe Testament in de taal van de Yali’s. Als er vertaalproblemen waren zei hij steeds: “Geen zorgen, wij kunnen alles in onze taal uitdrukken.” Hij kwam met creatieve ideeën en voorstellen en zo kwam het vertaalteam er samen uit.

Hij heeft ook verdriet in zijn leven gekend. Zijn enige zoon ging studeren in de stad maar daar ging het niet goed met hem. Het was een zware schok voor hem toen hij hoorde dat zijn zoon overleden was. Zijn omgeving zegt dat hij die schok nooit te boven is geko-men.
Het bericht uit Papua maakt melding van de grote dankbaarheid die de bevolking voor hem had. Hij was een trouw dienaar van zijn Heer die hem nu tot zich geroepen heeft.

Henk van der Steeg

datum en tijdstip 25-10-2020 om 10:00 uur

Leeskring Psalmen
datum en tijdstip 29-10-2020 om 19:30 uur

Gespreksgroep 60+
datum en tijdstip 30-10-2020 om 10.00 uur

Leeskring Psalmen
datum en tijdstip 12-11-2020 om 19:30 uur

Vorming & Toerusting 2020-2021

Activiteiten met en voor elkaar!
Link naar de brochure met activiteiten en cursussen seizoen 2020-2021