zo 4 okt 2020  om 10:00 uur
Voorganger: Ds. H.J. Damstra

Collecte: Mercy Ships

Mercy Ships: Omdat ieder mens kostbaar is!
De opbrengst van de eindcollecte van 4 oktober gaat naar Mercy Ships. Een prachtige organisatie die met een ziekenhuisschip gratis medische hulp verstrekt. Omdat ieder mens kostbaar is!

Door de armoede in Afrika hebben veel mensen geen toegang tot medische zorg. Of het is voor hen niet te betalen. Elk jaar sterven er maar liefst zeventien miljoen mensen, omdat ze geen medische hulp krijgen. Mercy Ships helpt bij de meest voorkomende kwalen. Men kan daarbij denken aan een gespleten lip, tumor, staar, fistel, misvormde benen, opgezwollen schildklieren, brandwonden, blindedarm ontsteking of ontstoken kaak. Een operatie geeft kinderen en volwassenen een nieuw gezicht, kinderen de mogelijkheid om zelf te lopen, mannen en vrouwen de kans om weer zelf hun brood te verdienen en… mensen hun glimlach terug omdat ze hoop hebben. Velen worden door hun afwijking gemeden, gediscrimineerd en zijn buitengesloten van de maatschappij. Een operatie verandert levens.
Ook geeft Mercy Ships trainingen aan de lokale bevolking om kennis over te dragen. Iedereen aan boord is vrijwilliger, van machinist tot chirurg, van schoonmaker tot kapitein, van kok tot tandartsassistent(e).

Op dit moment ligt vanwege de coronacrisis het schip (de Africa Mercy) in Tenerife. Daar waar in 2019 de 100.000ste ingreep heeft plaatsgevonden. Hoewel het een ziekenhuisschip is, is het niet geschikt om specifieke zorg te bieden. Zoals het behandelen van patiënten met Covid 19. Daarnaast is de angst voor besmetting van hulpverleners groot. Ondertussen wordt het schip grondig nagekeken en daar waar nodig opgeknapt. Zodra de pandemie verdwijnt zal de vraag naar chirurgische zorg niet verdwijnen. De missie zal zich voortzetten en tevens uitbreiden. Een nieuw schip is in aanbouw, dat naar verwachting eind 2021 in de vaart komt. Tweemaal zoveel mensen kunnen dan mede door uw bijdrage geholpen worden. Helpt u mee?
Uitgebreide verhalen: wilt u zelf mee of wilt u meer informatie? U kunt het allemaal vinden op www.mercyships.nl.

Oecumenische startzondag in de Dorpskerk
datum en tijdstip 20-09-2020 om 10:00 uur