Zondag 21 feb 2021  om 10:00 uur
Voorganger: Ds. H.J. Damstra
Zondagsdienst - ZWO start 40-dagen project

ZWO start 40-dagen project
“Nieuwe kansen voor kansarme kinderen in Pretoria”
Dit voorjaar steunen we als ZWO en gemeente dit project in Zuid-Afrika.

Deze maand het verhaal van Thandi.
Soms zijn arme mensen niet in beweging te krijgen om hun situatie te verbeteren. Ze klagen en geven anderen de schuld. Langdurige sociale ongelijkheid, racisme en gebrek aan mogelijkheden, kan mensen totaal verlammen. Dat doorbreken is een hele uitdaging. Kerk in Actie steunt mensen die zo’n uitdaging durven aangaan. En als dat lukt dan is de vreugde die dat teweeg brengt des te groter, zoals de “bekering” van Thandi.

Groenten verbouwen.
Kerk in Actie biedt samen met een Zuid-Afrikaanse hulporganisatie kinderopvang in arme wijken in Zuid-Afrika. Zo komen we in contact met hun ouders, die we proberen te activeren om hun leven te verbeteren. Ze wilden groenten verbouwen en leerden hoe dat moest. In november 2019 lukte het deze groep ouders om in de tuin bij de kinderopvang aan de slag te gaan in de moestuin.

Ze raakten steeds enthousiaster toen ze merkten dat hun inspanningen letterlijk vruchten af gingen werpen. De groenten waren voor de kinderen van het centrum, maar wie in de moestuin werkte mocht volgens duidelijke regels ook zelf wat van de oogst plukken.

Thandi overwon haar trots en vroeg om hulp
Thandi, een werkloze alleenstaande moeder van drie kinderen, had afgelopen jaar tijdens de lockdown vanwege corona veel moeite om genoeg voedsel voor haar kinderen te kopen. Haar kinderen gingen naar de kinderopvang van de hulporganisatie, maar ze had er niet voor gekozen om mee te werken in de moestuin en mocht daar dus niet oogsten. Toen de nood hoog werd overwon ze haar trots en vroeg of ze ook wat groenten mocht oogsten. Omdat er meer groenten dan anders over was doordat het centrum een tijdlang geen kinderen mocht ontvangen, besloot de crècheleidster dat Thandi spinazie, tomaten en wortelen mocht plukken. Ook kreeg ze wat maismeel uit de voorraad.

Thandi kwam tot inkeer
Een paar dagen later kwam Thandi terug en zei: “Ik besef dat ik heb kunnen oogsten in de moestuin, waar andere ouders voor getraind zijn en zich voor ingezet hebben. Ik schaam me dat ik er nu toch gebruik van moest maken. Zou ik voortaan naar jullie maandelijkse bijeenkomsten mogen komen en met jullie mee mogen doen. Ik hoor dat dit mensen moed geeft en helpt om dingen op te pakken voor zichzelf. Dat wil ik ook. Ik ben een christen en ik ken het bijbelvers uit Spreuken 20, vers 4: Als je te lui bent om op het land te werken, moet je niet verwachten te kunnen oogsten. Ik weet eigenlijk niet waarom ik hier niet eerder naar luisterde.”

Veranderingen met een grote stap voorwaarts.
Het is bijzonder om dit soort veranderingen mee te maken bij ouders van de kinderen die we opvangen. Als ouders beseffen hoe ze zelf beter voor hun kinderen kunnen gaan zorgen, is dat een stap voorwaarts en betekent dit veel voor de levens van hun kinderen.

Van de moestuin is het een kleine stap naar koken. Zuid-Afrika heeft vele smaken.
Maar heel bekend is toch wel de Bobotie. In de Kerkwijzer van februari 2021 vindt u het recept. Eet smakelijk!

Namens de ZWO-commissie, Anna Couperus

Klik voor meer informatie en achtergrond op de volgende links:
·  Download de film over het jongerenwerk.
·  Uitzending EO over kinderwerker Sue van der Walt (25 min.) EO Metterdaad - Zuid-Afrika - 23-11-2018 - TVblik
·  Uitzending EO over jongerenwerker Zakhele (25 min.) Aandacht voor jongeren in Zuid-Afrika - EO Metterdaad
·  https://vimeo.com/337460767

datum en tijdstip 05-03-2021 om 13:30 uur

datum en tijdstip 07-03-2021 om 10:00 uur

Koffiedrinken na de dienst via Zoom
datum en tijdstip 07-03-2021 om 11:00 uur

datum en tijdstip 14-03-2021 om 10:00 uur

Symbolisch bloemschikken 40-dagentijd 2021

Klik hier voor het symbolisch bloemschikken in de 40-dagentijd 2021

Vorming & Toerusting 2020-2021

Activiteiten met en voor elkaar!
Link naar de brochure met activiteiten en cursussen seizoen 2020-2021