Lekker eten in de vastentijd Lekker eten in de vastentijd

Lekker eten in de vastentijd
In de 40- dagentijd mag het een beetje minder zijn.
In het boek “Koken met passie” van kookdo-minee Han Wilmink staan 40 heerlijke recep-ten, zonder vlees en zonder een druppel alco-hol.
Een van de passiegerechten is woestijnsoep.
Han Wilmink: “De soep is een typisch woes-tijngerecht en wordt tot op de dag van van-daag door bedoeïnen in de woestijn gegeten. De dadels horen in deze soep. Ze groeien in de woestijn en bevatten veel voedingsstoffen. De hoge, rechte dadelpalm is een symbool van standvastigheid en rechtvaardigheid. Twee eigenschappen die onlosmakelijk bij Je-zus horen en waarop hij werd beproefd in de woestijn.”

Woestijnsoep
Voor 4 tot 6 eters
Bereidingstijd: 25 minuten
- 1 flinke ui in stukjes
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 500 g. winterwortel, in plakken
- 3 flinke stengels bleekselderij, in stukken
- 2 el. olijfolie
- 1 flinke tl. gevijzeld komijnzaad of evt. gema-len komijn
- een gevijzeld rood pepertje
- (2 tl. paprikapoeder)
- 1½ l. groentebouillon
- 200 g. ontpitte dadels
- sap van een halve uitgeperste citroen
- 125 g. crème fraîche
- wat sprietjes gesneden bieslook

Fruit in een ruime soeppan de ui en de knof-look glazig in de olie. Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en bak deze even mee op middelhoog vuur tot de groenten glazig zijn.
Voeg het gevijzelde komijnzaad en het peper-tje (evt. paprikapoeder) toe en bak even mee.
Voeg dan 1½ liter groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Snijd onder-tussen 200 gram dadels in stukken en voeg deze toe aan de soep.
Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Laat de soep een beetje afkoelen en pureer de soep goed fijn met staafmixer of keuken-machine. Proef de soep en voeg naar smaak citroensap en vers gemalen zwarte peper en evt. wat zout. Dankzij het citroensap is de soep niet te zoet.
Serveren:
Warm de soep weer op en serveer hem met in ieder bord een lepel crème fraîche en wat fijn-gesneden bieslook. Lekker met een paar plakken zuurdesembrood.

Namens de ZWO-commissie,
Lida Donkerbroek