Van het ZWO November 2011

Elk jaar houdt de ZWO-commissie haar informatie- en voorlichtingsavond. Deze keer om het vrouwenproject P3W af te ronden en om Papua in een ruimer kader te plaatsen.
De avond had als titel meegekregen “Hoor mijn stem”. Het geluid van het volk van Papua. De spreker op deze avond was ds. Henk van der Steeg. Van 1969 t/m 1972 was hij docent aan de Theologische Hogeschool in Abepura.
Kienie Ebbers, commissielid van de ZWO, heette ongeveer 35 gemeenteleden welkom onder wie ook  Decky Roemajauw, hij zette de toon met het zingen van een gevoelig lied over verlangen.
Aan de hand van beelden vertelde Henk ons over het leven in Papua.

Papua is op 1 na het grootste eiland ter wereld (Groenland is het grootste). Het eiland is in tweeën gedeeld. Het westelijk deel (12 x zo groot als Nederland) is Papua. Het oostelijk deel is de zelfstandige staat Papua New-Guinea.
Er worden 250 talen gesproken. De omgangstaal is Indonesisch. De hoofdstad van Papua is Jajapura. Het land heeft 2,5 miljoen inwoners.
Eens maakte Papua deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. De bedoeling was dat het land zelfstandig zou worden. Op 1 december 1961 kreeg het land een eigen vlag en volkslied, het jaar daarop werd het eerst aan de VN en daarna aan Indonesië overgedragen.
Door toestroom van mensen uit Indonesië is het aandeel inheemse (Papua) bevolking gedaald tot nu nog maar 49 %. Het merendeel van de oorspronkelijke bevolking is christelijk. De meeste mensen die van elders komen zijn moslim. Het samen leven gaat goed, maar men is niet gerust op de rol van de Indonesische overheid in dezen.
Het volk wil gehoord worden, gezien worden en gekend worden. Samengevat: Hoor mijn stem.
De kustgebieden waren altijd al goed te bereiken geweest, maar het bergland (soms wel 5000 meter hoog) werd pas in 1938 bereikt door de Europeanen. In het bergland leeft men van de landbouw. Op de soms zeer steile hellingen wordt de zoete aardappel geteeld.
De vrouwen dragen als onderdeel van hun kleding een zgn. nokeng om het hoofd. Door een speciaal soort gras te rollen op het bovenbeen ontstaat er een draad. Daarmee vlecht men een net. Alles wat men vervoert gaat in het net, van hout tot varkentje.
Er wordt goud, koper en sinds kort ook uranium gewonnen. De economische belangen zijn groot. Papua wordt echter met de opbrengsten van de mijnen niet geholpen. Het land krijgt wel te maken met 250.000 ton giftig afval dat in de rivieren wordt gestort.
Politiek is het momenteel erg onrustig. Indonesië probeert de vrijheidsdrang met harde hand de kop in te drukken. De Papuase Morgenster-vlag mag niet gehesen worden.
In het binnenland leeft men in ronde hutten. Dit is om de warmte vast te houden, het kan er ’s nachts behoorlijk koud zijn. De rook blijft in de hutten hangen en dat is schadelijk voor de gezondheid.
In 1855 kwamen de eerste zendelingen op Mansinam (een klein eiland bij Manokwari) aan land. Door het werk van de zending en de missie is het kader gevormd. Vooral door vrouwen werd en wordt er veel inspanning geleverd om de gezondheidszorg te verbeteren.
Er wordt ook in Papua illegaal hout gekapt. Met erosie tot gevolg.
Een boeiende avond. Papua is in Olst wat dichterbij gebracht. Decky bracht nog een mooi lied ten gehore. De avond werd besloten met het zingen van een lied en een woord van dank aan Decky en aan Henk.

Halmahera
De ZWO-commissie heeft de kerstgroet begin november naar Halmahera verzonden. Een mooie kaart van één van de gebrandschilderde ramen.

datum en tijdstip 04-10-2020 om 10:00 uur

Zondagsdienst, zondag Werelddiaconaat