vrijdag 3 juni 2022

Lotgenotengroep

Locatie: 
 Kerk Boskamp
Tijdstip: 
 09:30

Samen verhalen delen
‘Het is iedere keer weer bijzonder hoe de bijeenkomsten verlopen. Het stemt mij in ieder geval dankbaar deelgenoot te mogen worden van de verhalen van mensen. We trekken samen op, delen met elkaar wie de dierbare partners waren en vooral hoe de deelnemers zelf hun weg vinden om door te gaan met hun leven, dat drastisch is veranderd. Wat me daarnaast raakt is hoe een groep samen groeit. Daardoor worden er ook andere dingen gedeeld, gewone dingen uit het dagelijks leven. We eindigen steevast met een eenvoudige maaltijd, liefdevol klaargemaakt door vrijwilligers. Het is fijn samen te eten.

Hoe ziet zo’n bijeenkomst eruit? Allereerst is er natuurlijk de kennismaking. Die eerste ochtend hebben we ook gesproken over de dagen rond het overlijden van de dierbare. Wie waren erbij, wat voor bijzondere momenten werden er gedeeld, maar ook hoe de pijn van overlijden in coronatijd werd ervaren. De tweede ochtend hadden we het over het eerste half jaar na het overlijden en hoe iedereen zijn of haar weg probeerde te vinden  om verder te leven. Want één ding is duidelijk: je kunt alleen zelf weer iets van het leven proberen te maken, dat kan niemand anders voor je doen. Bovendien gaan levens van mensen om je heen ook weer gewoon door.

We spraken ook over het bewaren of opruimen van kleding en dierbare spulletjes. Wanneer breng je kleding weg en waar naartoe? Zo ook met bijvoorbeeld gereedschap of naaispulletjes. En we gaan het hebben over wat het overlijden van je dierbare doet met je geloof. Intieme gesprekken over zoveel wat op tafel komt.

Na de gesprekken is er steeds een bezinningsmoment: we steken een kaars aan, zingen samen, lezen uit de bijbel, bidden en vooral steken allemaal een kaarsje aan om daar zelf een intentie bij uit te spreken. Een van de twee groepen is oecumenisch. Dat geeft een extra dimensie aan het geheel.

De gespreksgroep staat onder leiding van: Lonneke Gunnink - van den Berg

terug