Vorming en Toerusting
1. Commissie V&T - algemeen
Activiteiten seizoen 2023-2024:
3. 60+ Bijbelstudiegroep
4. Kring Moderne Profeten (nieuw najaar 2024)
5. Gebedskring
6. Vrouwenweekend 2024 (24/25 februari 2023)
7. Lezing levensverhaal Ignatius van Loyola (terugblik)
8. Biologisch Moestuinieren (terugblik)
9. Walking Dinner (22 september)
10.Zingen en Ontmoeten (terugblik)
1. Commissie Vorming en toerusting
Vorming en Toerusting is een commissie die ieder seizoen zoekt naar activiteiten voor de gemeente. Wij denken daarbij aan verschillende dingen.
Ontmoeting: Het is fijn om elkaar tegen te komen, elkaar beter te leren kennen en met elkaar in gesprek te komen.
Bezinning: Wij willen ook activiteiten brengen die ons aan het voelen en denken zetten. Samen nadenken of ons geloof (of geloven) d.m.v. in kringen, horen naar wat we van anderen kunnen leren (d.m.v. lezingen) helpen ons erbij.
Dit alles met als doel om geïnspireerd op weg te zijn.
Wij willen ieder jaar een gevarieerd en uitdagend programma aanbieden. Wij werken samen met de Oecumenische Werkgroep en de Klein Sallandse Gemeenten Raalte, Wesepe en Wijhe.
De activiteiten worden in het kerkblad, op de website en in de huis-aan-huisbladen bekend gemaakt.
Wanneer u het fijn vindt om met ons mee te denken en te doen, neem dan met ons contact op.
Blandine: mussettaal@kpnmail.nl 0570-562029 / 06-30292520
Elke vierde vrijdagmorgen van de maand komen we van 10.00 uur tot 11.30 uur bij elkaar in De Bastiaan.
De eerstkomende bijeenkomst is op 25 oktober.
Nieuwe deelnemers zijn nog steeds welkom. En ook als je nog geen 60 bent: voel je welkom!
Henk IJmker (06-3103 9456)
4. Kring Moderne Profeten: Wat is wijsheid in onze tijd? (terugblik)
De kring 'moderne profeten' krijgt een vervolg in 2024! Drie avonden lang gaan we op zoek naar inspiratie, wijsheid en antwoorden op de grote vragen van onze tijd. Klimaatverandering, armoede, polarisatie, conflicten...hebben de Bijbel en de christelijke traditie ons hierin nog iets te zeggen?
We laten ons inspireren door 'moderne profeten', mensen die zich durven uitspreken.
De EO podcastserie en boek Moderne Profeten van Kees van Ekris (het is niet nodig om dit van te voren aan te schaffen of te lezen/luisteren) bieden ons een leidraad.
Vorig jaar luisterden we bijvoorbeeld naar bisschop Desmond Tutu en de componist Arvo Pärt.
Deze keer maken we weer een keuze, uit bekende of minder bekende namen. We luisteren naar wat zij ons te zeggen hebben, en we gaan in gesprek.
Door wie word jij geïnspireerd, wat zijn mensen die ons helpen groeien in wijsheid?
De avonden worden begeleid door dominee Elly Urban, nu hoofd programma's bij ZOA, een stichting die hulp biedt aan vluchtelingen wereldwijd, daarvoor predikant in Zwolle.
Zij gaat ook regelmatig voor in onze gemeente en in kerkdiensten in de regio.
Waar: De Bastiaan, Kerkplein 3, Olst
Wanneer: donderdag 14 november, 28 november en 12 december, 19.30 tot (ongeveer) 21.30 uur
Wees welkom, voor koffie en thee wordt gezorgd!
Opgave bij Blandine Taal, het liefst via de mail mussettaal@kpnmail.nl of
telefonisch, 06-3029 2520; er zijn geen kosten aan verbonden.
Namens de V&T-commissie,
Blandine Taal
5. Gebedskring rondom de Dorpskerk in Olst; maak jij de kring groter?
Elke week komen we een uur bij elkaar om te bidden voor onze kerk en ons dorp. Op dit moment zijn we met 3 personen maar ons verlangen is dat we gaan groeien in medebidders.
Soms heb je woorden om te bidden, soms niet.
Er kunnen periodes in je leven zijn dat bidden moeilijk gaat.
Of dat je het idee hebt dat gebeden niet verhoord worden.
Dan is het fijn te weten dat anderen voor jou willen bidden, of dat je samen met anderen kunt bidden.
Waarom een gebedskring?
In de Bijbel lezen we hoe krachtig een gezamenlijk gebed kan zijn. Bijvoorbeeld in Handelingen 12:5 Waarin staat: “terwijl Petrus onder zware bewaking zat opgesloten, bleef de gemeente vol vuur voor hem bidden tot God” In het vervolg van dit hoofdstuk lezen we hoe Petrus op een wonderlijke manier bevrijd wordt uit de gevangenis en het gebed verhoord werd. Ook wij weten en ervaren onze afhankelijkheid van Zijn liefde, kracht en Zegen.
We zijn dankbaar dat er in en rondom onze Dorpskerk en in ons dorp veel werk wordt verricht.
Daar danken we voor en bidden om Gods hulp, wijsheid, nabijheid en kracht.
We bidden voor concrete zaken, zoals het beroepingswerk, het versterken van het omzien naar elkaar, ziekte of andere moeiten die bekend zijn bij ons. Ook bidden we voor de kerkenraad en andere mensen die actief zijn in de kerk of in het dorp. Elke bijeenkomst brengen we ook ons verlangen om kerk te zijn voor alle leeftijden en alle mensen, voor Gods troon.
We geloven en ervaren dat Jezus Christus in het middelpunt van onze gebeden komt te staan en niet onze eigen belangen.
Daarnaast merken we dat onze onderlinge band versterkt wordt, groeit onze kwetsbaarheid naar elkaar en ervaren we bemoediging in zaken die in ons eigen leven spelen.
Hoe gaat het er tijdens onze gebedskring aan toe
Op dit moment komen we nog bij elkaar thuis op dinsdagmorgen van 09 – 10 uur.
We beginnen met het delen van wat in onze harten leeft. Daarna leidt iemand het gebedsdeel in, met een Bijbeltekst, bemoediging of een gedicht, bedoeld om samen het oog ‘omhoog’ te richten. Opzien naar Jezus, in wie wij vrijmoedig tot de Vader mogen gaan en steken we een kaars aan.
Na bovengenoemde inleiding bidden we wat ons in het hart gelegd wordt. Het hardop bidden is geen verplichting, je kunt ook al luisterend meebidden.
Veilig
Belangrijk is dat we ons naar elkaar veilig voelen. Die veiligheid groeit als de kring uit mensen bestaat die regelmatig bij elkaar komen en elkaar zo beter leren kennen. Wat er in onze kring besproken wordt blijft binnen de gebedskring.
Belangstelling?
De kring wordt nu nog wekelijks op dinsdagmorgen van 09-10 uur gehouden, bij iemand van de gebedskring thuis. Op dit moment meestal bij Margriet Westerbeek. Toevallig deze maand komen we 2 keer op een andere dag bij elkaar. Kijk in de rubriek Agenda voor de data in de maand november.
Vanaf januari 2025 willen we op de even weken de gebedskring op dinsdagochtend van 09-10 uur houden en op de oneven weken op woensdagavond van 19.15 – 20.15.
Ook als je vrijblijvend een keer wilt ervaren of het iets voor je is, ben je van harte welkom.
De bijeenkomsten worden vermeld in de rubriek Agenda van de Kerkwijzer en deze Website
Voor meer informatie kunt u/je contact opnemen met:
Jan Zijp (06-4123 7832)
Henk IJmker (06- 3103 9456) of
Margriet Westerbeek (06- 2875 2553)
6. Vrouwenweekend 2024 (terugblik)
Tweede editie van het Vrouwenweekend in 2024: "met andere ogen"
Verslag van het gehouden weekend:
Esther, Blandine, Ans en Cora hadden een programma samengesteld rond het thema "met andere ogen" .
Het was de bedoeling dat een ieder zich in alle vrijheid, openheid, veiligheid en verbondenheid met elkaar, de betekenis zou kunnen ervaren "met andere ogen".
Wat betekent het voor jou, het zien, het beleven, de verbinding en bezieling, met open ogen, oren en het hart, voor en met elkaar?
Zaterdagochtend vanaf 9.15 uur was de inloop in het prachtige sfeervolle huis Hoeve Wetermans waar een warm welkom was met koffie en thee; langzaam druppelden de deelnemende vrouwen binnen, de meesten kenden elkaar.
In de hal stond een flip-over met het programma van het weekend. Om 10.00 uur gingen we naar de ronde tent toe (Yurt) waar Esther een viering leidde.
De Paaskaars brandde en met dit licht werd de kaars in het midden aangestoken. Zo begon een half uur van ontspanning, stilte, meditatie en zang.
Vervolgens gingen we in de woonkamer zitten en stelden we ons nader aan elkaar voor.
“Met andere ogen kijken”, hoe zie jij dat voor je? Zijn er gebeurtenissen in jouw leven waardoor je anders bent gaan kijken? Zijn het verhalen die je hebt gehoord of gelezen?
Diverse persoonlijke verhalen zoals vermeld in de Kerkwijzer van april2024
Na die verhalen gaan we uiteen in 3 groepjes en gaan verder met elkaars verhalen. Wat een boeiende levensverhalen worden er verteld, hele hoopvolle, verdrietige, waardevolle, opbouwende, helende en spirituele gebeurtenissen worden met elkaar gedeeld.
Zo bijzonder dat deze verhalen mogen worden uitgesproken in alle openheid en vertrouwen. We realiseren ons dat we één zijn in verbondenheid in Zijn Liefde.
Na de avondmaaltijd kon je nog meedoen aan het levensspel. Het werd gespeeld op een groot bord, met 2 wijzers waar je aan moest draaien en 2 dobbelstenen.
Zo kwam je uit op een levensvraag en een bepaalde leeftijd in jouw leven, afijn een zeer persoonlijk spel waar openheid en luisteren naar elkaar centraal stonden.
Zondagmorgen waren er al vroege vogels die om 8.00 uur gingen dauwtrappen.
Om half 10 was het ontbijt en om half 11 begon de viering in de ronde tent .
Wat een prachtige viering werd dit; we hadden allemaal onze bijdrage geleverd en wat bracht het ons vreugde, verbondenheid, warmte en licht.
Aan het einde van de viering zongen we elkaar de zegen toe, de Liefde en de Vrede. Wat was dit bijzonder krachtig en mooi !
Van alle deelnemers hoorde ik dat deze viering onze harten en ziel had geraakt.
Na de lunch had Blandine nog een creatieve activiteit. We gingen een steen schilderen: probeer jouw kijken "met andere ogen", jouw inspiratie van het weekend op een steen te laten zien.
Het werd een kleurrijk geheel, elke steen met haar eigen verhaal bekeken!
Het vrouwenweekend zit erop en we kunnen met "andere ogen" terugkijken op een geweldige tijd met elkaar. Tot de volgende keer en bedankt lieve vrouwen!
Een warme groet namens Esther, Blandine , Ans en Cora
7. Lezing levensverhaal Ignatius van Loyola (God vinden in alle dingen) (terugblik)
Woensdagavond 7 februari waren Aris en Hiske vanuit Nijmegen naar Olst gekomen om te vertellen over het vertrekpunt van hun geloof ruim tien jaar geleden. Zij waren toen allebei verslaafd en namen deel aan een AA groep (Alcoholisten Anoniem). Volgens de door Bill Wilson (stichter van de AA in Amerika) ontwikkelde 12 stappen moet je eerst de puinhoop van je leven erkennen en inzien dat je een hogere macht nodig hebt om eruit te komen. Hiermee zijn de 12 stappen nog niet klaar en de avond was te kort om daar dieper op in te gaan maar Aris en Hiske gebruikten het verhaal van Ignatius van Loyola om de weg naar herstel die zij hebben afgelegd te beschrijven. Ook zijn leven als ridder was in puin toen hij op het slagveld geraakt werd, ook hij moest zich door allerlei fases worstelen voordat hij een vriend van Jezus werd en de orde van de Jezuïeten zou stichten.
Tijdens deze avond was het aangrijpend om te horen hoeveel leed zo’n verslaving veroorzaakt, hoeveel mensen het niet redden om een nieuw leven te beginnen en dat het aantal verslaafden (aan drugs, porno, drank, gokken en ga zo maar door) eerder toeneemt dan afneemt. Eén op de 8 volwassenen in Nederland heeft te maken met verslaving (van zichzelf of in familiekring). Ik werk zelf in het onderwijs en vind het stuitend dat er zo weinig wordt gedaan om jonge mensen te beschermen tegen deze trend.
Het persoonlijk verhaal van Aris en Hiske, al een hele tijd gelukkig getrouwd met elkaar, was ontroerend en hoopvol: die hogere macht is voor beiden zonder twijfel God en zij vinden in hun kring van Gemeenschap voor Christelijk Leven (lekenbeweging van de Jezuïeten) de kracht en de inspiratie om de verslaving op afstand te houden. Want ja, een verslaving blijft altijd onderdeel van je leven… Ook al was de avond te kort om alle aspecten van hun herstel te vertellen, toch was het erg mooi dat zij dit met ons wilden delen. Enkele reacties die we kregen n.a.v. deze avond:
‘De diepgang in hun geloof heeft mij echt geraakt.’
‘Wat een ontroerend en indrukwekkend persoonlijk verhaal. Ik werd diep geraakt.’
‘Wat mooi om zo ook meegenomen te worden in de rijkdom van een voor ons wat onbekende traditie.’
‘Het was een bijzondere en heel mooi avond.’
Onderstaande boeken werden door hen genoemd als inspirerende boeken:
‘Vertrouw op je gevoel’ – Nicolaas Sintobin
‘Levenslessen’ – Nicolaas Sintobin
Informatie over het 12-stappenplan: https://ggzinterventie.nl/behandeling-verslaving/12-stappen/
Maak je je zorgen over je eigen middelengebruik of dat van een naaste: https://www.tactus.nl/overzicht-verslaving/
Blandine Taal
8. Lezing Biologisch Moestuinieren (terugblik)
Een waardevolle avond over biologisch moestuinieren
Op 16 april stroomde de Bastiaan vol met belangstellenden voor de lezing over biologisch moestuinieren.
Leo Oosterloo, Velt docent biologische tuinbouw en fruitteelt (Velt = Vereniging ecologisch leven en tuinieren) nam ons mee in een boeiend verhaal over de woeste gronden van Nederland die in de loop der eeuwen veranderden in een gecultiveerd landschap. Dat had tot gevolg dat we steeds meer kennis kwijtraakten over de mogelijkheden, kracht, slimheid en flexibiliteit van de natuur zelf. Hij vertelde over projecten in Afrika en Nederland, onder andere van de PKN, waar zorg voor de grond en daarmee zorg voor de mens en de gemeenschap centraal staan.
Het zorg dragen voor de grond leidt tot verbinding tussen mensen. Met enthousiasme en humor wist Leo ons oude wijsheden bij te brengen, aangevuld met kennis van nu. Zo zijn we onder andere wijzer geworden over het belang van een goede bodem en hoe dat te bereiken, over wisselteelt, het maken van een gezonde composthoop, planten die zelf de bodem verrijken en geen bemesting nodig hebben en over combinatieteelt, waardoor op natuurlijke wijze plantenziektes en/of insectenplagen voorkomen kunnen worden.
Een belangrijke boodschap die Leo ons mee wilde geven is dat tuinieren niet alleen werken en volhouden is. Het is ook ruiken, kijken, voelen, proeven, luisteren en verwonderd zijn. Het is oog hebben voor detail en genieten.
Na de lezing beantwoordde Leo nog vragen. Bij het weggaan en via de mail kregen we veel positieve reacties. Bezoekers gaven aan het een ‘mooie’, ‘leuke’ ‘leerzame’ en ‘inspirerende’ avond te vinden.
Daar zijn we heel blij mee! We hopen dat alle aanwezigen met veel enthousiasme de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen en niet vergeten om hun zintuigen in te zetten en zich te verwonderen over al het moois dat we in de natuur mogen ontvangen.
9. Walking Dinner (22 september 2024)
Zie voor meer informatie: Walking Dinner
10. Zingen en Ontmoeten (terugblik)
ZINGEN EN ONTMOETEN – ZONDAG 30 JUNI - HOEVE WETERMANS
De Commissie Vorming en Toerusting had de gemeenteleden uitgenodigd op Hoeve Wetermans aan de Diepenveenseweg.
Ieder zou iets te eten meenemen om samen te delen. We hoefden ons niet op te geven.
Wat een verrassing om met 10 mensen een smakelijke maaltijd te hebben. Ieder had wat lekkers meegenomen.
Het was een gevarieerd geheel van lekkere salades, hartige taartjes, groentequiche, een stoofpotje, fruit, en thee en koffie met chocolade.
Na de maaltijd was het tijd voor stil worden en zingen in de meditatieruimte.
Stilte, korte overdenkingen en mooie Taizéliederen wisselden elkaar af. Er was gelegenheid een kaarsje aan te steken.
Tot slot van de viering zongen we iedereen persoonlijk een zegenwens toe:
Liefde wens ik je toe
Vrede wens ik je toe
Dat er mensen zijn met wie je kunt delen
Zegen wens ik je toe
We kijken terug op een gezellig en warm samenzijn.
Bedankt Vorming en Toerusting en in het bijzonder Esther en Gerrit Coes die deze ontmoeting mogelijk maakten.
Thea Wiegers en Ria Bakker
De V&T commissie PKN Olst
Blandine Taal, Bea Dunnewind en Esther Coes.